Pe 31 august R. Moldova va vorbi numai româneşte!

Deşi au trecut 22 de ani de la adoptarea legislaţiei lingvistice, limba oficială a statului Republica Moldova nu îşi realizează pe deplin funcţiile ei sociale de comunicare. Există „zone” unde limba română încă nu a pătruns, există grupuri etnice şi sociale care încă nu utilizează această limbă. Faptul în sine este stresant, generează tensiuni în societate şi nu contribuie la consolidarea statalităţii Rpublica Moldova. În fiecare an, pe 31 august, Ziua Limbii Române se sărbătoreşte cu mult fast etnofolcloric, dar fără respectul cuvenit faţă de limba acestui stat. Nu sunt rare cazurile când, în această zi de sărbătoare, limba română este elogiată de la unele înalte tribune în… limba rusă.

Pentru a schimba această stare de lucruri, care nu face cinste nici statului, nici cetăţenilor săi, propunem să declarăm Sărbătoarea limbii române de pe 31 august ziua în care toată Republica  Moldova va vorbi numai româneşte.

În acest scop, ne adresăm Guvernului Republica Moldova să facă uz de autoritatea sa şi de toate pârghiile pe care le are la dispoziţie pentru ca să transformăm Ziua de 31 august dintr-o zi când limba oficială nu este doar elogiată, ci şi vorbită de toţi, peste tot. Credem că Guvernul ar putea în acest sens să mobilizeze Departamentul pentru Relaţii Interetnice, iar acesta, la rândul său, pe liderii comunităţilor etnice din R. Moldova. Sperăm, de asemenea, ca iniţiativa noastră să fie sprijinită şi de societatea civilă, presă, partidele politice, Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Haideţi să facem un efort ca, în această zi, peste tot în Chişinău – în transportul public şi privat, în instituţiile de tot genul, pe străzi, în grădinile publice ş.a.m.d. – să se vorbească numai limba română, capitala dând astfel un exemplu tuturor oraşelor şi orăşelelor din Republica Moldova. Un cuvânt în acest sens ar avea de spus şi Primăria Chişinăului. Ar fi, de asemenea, frumos şi constructiv dacă, în această zi, televiziunile şi radiourile care emit pe teritoriul R. Moldova să difuzeze numai emisiuni în limba romană.

Limba este pilonul de bază al statului, iar respectul faţă de limbă înseamnă respect faţă de stat – şi invers. Să facem, deci, ca anul acesta, când se împlinesc 20 de ani de la declararea Independenţei Republicii Moldova, Ziua de 31 August 1989 să devină cu adevărato zi nu numai de cinstire, dar şi de vorbire a limbii acestui stat, o zi în care să punem un nou început al consensului naţional – consens de care au nevoie toţi cetăţenii R. Moldova, indiferent de etnie, stare socială şi convingeri politice.

Aşa să ne ajute Dumnezeu.

sursa: http://www.timpul.md

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s