Standard & Poor’s a scăzut ratingul de ţară al SUA pentru prima dată în istorie. Administraţia Obama: Decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitură fără precedent la adresa celei mai mari economii a lumii după o luptă politică ce lasă Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plată). S&P a anunţat că a redus cu o treaptă, la AA, ratingul pe termen lung, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetului şi datoriile SUA.

Decizia S&P, viciată de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari

Administraţia Obama a atacat credibilitatea S&P susţinând că a găsit “o eroare de 2.000 de miliarde de dolari”. S&P a fost nevoită să elimine cifra respectivă din analiza agenţiei, după ce oficialii Trezoreriei au descoperit că estimările privind cheltuielile discreţionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiate discuţiilor. ”O decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeşte de la sine”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

Şeful S&P: Era datoria agenţiei să reducă ratingul

Şeful diviziei de ratinguri de ţară a Standard&Poor’s, David Beers, a declarat că “era de datoria” agenţiei să reducă ratingul de top triplu-A al SUA, la AA+.

“Ne luăm foarte în serios responsabilităţile şi dacă la sfârşitul analizei noastre comitetul trage concluzia că un rating nu este acolo unde considerăm ca ar trebui să fie este de datoria noastră să luăm această decizie”, a afirmat Beers într-un interviu pentru Reuters.

Beers a admis că decizia S&P a fost influenţată în mare măsura de schimbarea “dinamicii politice” de la Washington, care a “împiedicat membrii Congresului să ajungă la un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului bugetar”.

Într-un comunicat transmis după anunţarea deciziei de reducere a ratingului, S&P a confirmat că şi-a schimbat estimările economice în urma unor discuţii cu Trezoreria, însă susţine că această situaţie nu a influenţat decizia de reducere a ratingului. “Principalul punct al evaluării ratingului a rămas nivelul actual al datoriei, traiectoria datoriei ca pondere în economie, şi reticenţa aparentă a oficialilor aleşi, în ansamblu, de a aborda perspectiva fiscală pe termen mediu a SUA”, se spune în comunicat.

Decizia agenţiei de rating ar putea creşte costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie.

Perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în următoarele 12-18 luni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s