Ce vor tinerii care au pus stăpânire pe străzile Londrei?!

Violenţele din ultimele zile de pe străzile Londrei au uimit întreaga lume. Cine sunt tinerii care au pus stăpânire pe străzi şi ce îi determină pe ei să acţioneze în acest mod?

Scene uluitoare au putut fi văzute în aceste zile pe străzile din Londra: incendierile unor clădiri, lupte de stradă, până la oameni care intrau pur şi simplu în magazine şi ieşeau cu câte un televizor furat în braţe. Mulţi dintre jefuitori nici măcar nu şi-au acoperit feţele în timp ce operau în magazine. Mai mult, unii au stat să fie fotografiaţi fără nicio problemă, mândri de faptele lor, şi au ajuns pe reţelele de socilizare, scrie bbc.co.uk.

Profesorul John Pitts, expert în criminalistică, spune că jafurile îi ajută pe cei care se simt neputincioşi să se simtă brusc puternici. De asemenea, foarte mulţi tineri participă la aceste acţiuni pentru că sunt pur şi simplu în vacanţă şi nopţile sunt mai lungi. Este o distracţie pentru ei. El subliniază că există şi un spirit de echipă. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât simt mai mult că deţin controlul.

Nu poţi stârni o revoltă pe cont propriu. La un moment dat, un grup mare care se confruntă cu poliţia simte că deţine controlul, spune John Pitts. Psihologii susţin că o persoană îşi pierde identitatea morală într-un grup mare, iar empatia şi sentimentul de vinovăţie, ceea ce ne face să nu acţionăm ca un infractor, dispar.”Când aparţii unui grup relativ anonim, poţi face tot ceea ce vrei”, spune James Thompson, psiholog. De asemenea vorbeşte de un mecanism psihologic prin care tinerii adoptă imediat un cod moral:oamenii bogaţi au atâtea lucruri pe care eu nu le am. Este corect să le iau.

Specialiştii atrag atenţia că există dovezi care sugerează că liderii bandelor tind să aibă tendinţe psihopate.

Mentalitatea tinerilor revoluţionari poate fi comparată cu cea a fanaticilor din fotbal care sunt adeseori protagoniştii unor violenţe de stradă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s