Feedback între ministere. Unii dau suportul alții se șmecheresc!

Citesc o ştire care m-a uluit, cu un titlu bătăios – „Vlad Filat cere bani României pentru computere”! Ei bine, admit, titlul e al ziariştilor, bănuiesc că Filat nu a cerut, ci a rugat sau a solicitat. Oricum, esenţa nu se schimbă, iar esenţa e următoarea. Pe 16 septembrie 2010, guvernele de la Bucureşti şi Chişinău au semnat Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Potrivit acestui acord, România oferă Republica Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, bani care urmau să fie daţi în patru tranşe a câte 25 mln. euro pe an. Amintindu-şi de acest acord, premierul de la Chişinău îi solicită guvernului român ca o parte din acest ajutor să fie direcţionată pentru dotarea cu computere a şcolilor din Republica Moldova. „Elevii din republică trebuie să aibă acces la Internet, la tehnologii avansate”, a precizat Vlad Filat. La rândul său, Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a informat presa că de asistenţa română vor beneficia în primul rând şcolile de la sate, dar lista completă a şcolilor ce vor beneficia de computere încă urmează a fi întocmită.

Tema e delicată, nu aş dori să mă amestec în relaţiile dintre cei doi premieri – unul moldovean şi altul român -, cu atât mai mult în relaţiile de bună vecinătate dintre cele două state – unul moldovenesc şi altul românesc, dar nu pot să nu constat că moldovenii sunt oameni şmecheri. Pe de o parte, ţin cu dinţii la „limba moldovenească” şi scot cuvântul „român” din denumirea cursului de istorie, iar pe de alta – daţi-ne bani, nerambursabili, că suntem fraţi! Declarăm că în august 1944 Armata Roşie ne-a eliberat de sub jugul român şi totodată – daţi-ne bani nerambursabili, că suntem fraţi! Eu nu ştiu ce e în capul lui Boc sau al lui Băsescu, ei vor decide, eu însă, când am citit solicitarea lui Filat, mi-am amintit de celebrele rânduri ale celebrului actor comic Constantin Tănase. Când ostaşii roşii au intrat în Bucureşti în 1944, „eliberându-l”, după ce le-a cunoscut apucăturile, marele actor a compus următoarele versuri: De la Nistru pân’ la Don,/ Davai ceas, davai palton./ Davai ceas, davai soţie,/ Nicego tovărăşie! 

Şmecheri moldoveni: voi ne daţi bani pentru şcoli, iar noi scoatem Istoria românilor din şcoli! Ciudată frăţie, nu-i aşa?! Eu, dacă aş fi în locul lui Boc sau al lui Băsescu… De fapt, n-am să fiu niciodată, ce rost mai are să spun cum aş proceda în locul lor?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s