Democrație. Moldova între Vest sau Est?

Sunt îndreptățit să spun că Republica Moldova  s-a aflat (și se află încă) din punct de vedere istoric, între două mai culturi ale lumii. Una este cea occidentală, latină iar de cealaltă parte vedem cultura slavă. Este zona de graniță a diferitor lumi, din punct de vedere istoric, cultural, social, psihologic. În vreme ce Vestul după al doilea război mondial a pus accent pe progresul economic și consolidarea democrației pentru menținerea păcii între națiuni, Estul nu făcea decât să înglobeze statele din Europa de Est în minciuna comunistă de tip marxist-leninistă promovată de toți secretarii ai PCUS și de întreg partidul comunist. În majoritatea țarilor partidele cu tentă cumunistă au fost scoase în afara legii, însă la noi se menține ideea că PCRM va aduce pacea în Moldova, doar nu e mai mult decât o prostie manipulativă. Tindem să cuprindem mai mult asimlări europene și să ne îndepărtăm de Est, ceea ce nu este tocmai bine. Fiind centrul periferic dintre cele două culturi menționate mai sus, noi trebui să luăm ce este bun și din Est și din Vest. În secolul XXI s-a menținut ideea că războiul nu este bun, o mai bună cooperare pentru elucidarea războiului este diplomația transformațională care pune accent pe respectarea și instituționalizarea drepturilor pozitive și negative ale omului.

Asimilarea politicilor UE acuma sunt transpuse în practică prin democratizarea și construcția statulului de drept și a domniei legii, o construcție economică de tip capitalist libertariană, care să facă față compeției atât pe piața internă a UE cât și pe arena internațională. Nu este greu de dedus faptul că această politică practicată la nivel de UE este mai bună, decât politica privind dezvoltarea societății civile, economice, dusă de Est. Este mai bună deoarece pune accent chiar pe individ, pe superioritatea sa în calitate de om, care are drepturi și libertăți.

După eșecul regimului comunist, țările din Europa de Est intră în faza de tranziție în mod automat, fac trecerea de la un regim totalitar spre consolidarea unui regim democrat-liberal. Cel mai important  punct al tranziției este desfășurarea unui sufragiu liber și universal, fără tentă de corupție. Oare Moldova când va ajunge la acest nivel de democratizare ca să fie o Poliarhie (numită de un politolog Robert Dahl ”guvernarea de către popor, pentru popor”)? Bine, există mai multe aspecte care trebuie împlinite în timpul consolidării democrației (cea mai importantă fiind existența unei culturi politice, dar nu trebuie să exagerăm) însă nu intru în detalii.

Țin să menționez faptul că și democrația nu este tip ideal guvernare dar după cum spunea Winston Churchill ”democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time.”, (ideie preluată de la Toma D’Aquino), dar e cea mai bună dintre cele mai rele regimuri politice. Este vizibil faptul că democrația stă la baza construcției Europene și Moldova fâcând parte din marea familie Europeană, are nevoie de oameni mai liberi, egali în fața legii (valabil și pentru marii demnitari), oameni civilzați (unde trebuie de mai lucrat),  oameni cultivați care să pună punct închiderii voluntare. Avem nevoie de o societate deschisă doritoare să accepte toleranța ca Modus Vivendi, pentru a avea o viața mai bună și pentru a ne împlini prin calitatea noastră de oameni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s