Cultura și elita politică în Republica Moldova.

Ținem cont de faptul că poliarhiile existente în occident, s-au format datorită existenței unor puternice idei naționaliste (mai ales în Franța)  și stabilității teritoriale preexistente. În timp ce pentru această regiune este valabil termenul de culturație (existența și preeminența unei culturi puternice atât la nivel social cât și la nivel politic), pentru tânăra democrație moldovenească este valabil termenul e aculturație, adică  adaptarea unui grup la un nou mediu socio-cultural, internalizarea normelor și valorilor noii culturi. Întrebarea la care se cuvine să găsim un răspuns, exista cultură politică în Republica Moldova? Este absurd să concluzionăm că datorită instabilității politice și comportamentului uneori inadmisibil a demnitarilor noștri duce automat către inexistența culturii politice.  Sunt câțiva itemi care explică instabilitatea politică destul de deasă în statul moldovean:

  1. Moldova se află încă în perioada de tranziție, valorile autoritare încă coexistă cu valorile democratice (atât la nivel de instituții cât și la nivel de partide).
  2. Moldova a intrat într-o zonă gri, în care diferite valori se confruntă. Nu avem încă democrație, ci un fel de pseudo-democrație sau democrație Hibridă, în care corupția și economia subterană se dezvoltă fără precedent.
  3. Tranziția politică este caracterizată  pe lângă trecerea de la un regim autoritar la unul democratic, de existanța instabilității politice (se formează mari coaliții în funcție de interesele elitelor).
  4. Republica Moldova a avut alegeri libere, dar corecte nu  îmi permit să zic, de fiecare dată s-au semnalizat încălcări ale  legislației sufragiului universal.
  5. Neîncrederea populației în întreaga elită politică, de la stânga la dreapta.

Dacă vom depăși aceste probleme complexe, este posibil ca să avem o cultură politică bine definită.  Problema majoră este că nu se poate construi o democrație fără o cultură politică bine definită. Atunci ce facem?  Răspunsul este că nu trebuie să exagerăm în ce privește cultura politică, ea este importantă dar sunt și alte metode de a trece peste problemele complexe legate de cultură.  Este nevoie să asimilăm politicile țărilor democratice liberale occidentale, care au un trecut istoric bazat pe idei liberale, idei care accentuează supremația cetățeanului (Declarația Universală din 1789, Franța).

Argumente pro:

Avem deja  un traseu de asimilare acestor politici, începând cu 2009, favorizate de partidele de centru dreapta. Însă și aici există o problemă majoră, fiecarea stat-națiune își are propria istorie, și aceasta diferă de la țară la țară, dar și aici nu trebuie să exagerăm. Prin ajutor și susținere reciprocă, Moldova poate reuși în fundamentarea unei culturi politice, elita politică poate deveni mai profesionistă și mai responsabilă prin intermedierea cu alte partide europene.

O altă depășire a problemelor culturii politice ar fi integrarea europeană. Acuma prin integrare europeană înțelegem mai mult democratizarea statului în sine. UE are 31 de capitole pe care fiecare stat aderent trebuie să le îndeplinească, și este apreciat după propriile sale merite.

Țările occidentale au o experiență mai mare în consolidarea democrației (existanța unor regimuri demcoratice încă de la întâlnirea ideologiei liberale cu democrație).

Concluzia,  este următoarea. Cultura politică este importantă, ea totuși se poate construi prin metode de lobby  și prin educarea și extinderea societății civile, prin asimilarea unor politici europene care să ofere un grad cât mai mare de transparență pentru instutuțiile politice moldovenești.

Reclame

Un gând despre “Cultura și elita politică în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s