Globalizarea și provocările capitalismului

De mai mulți ani problema globalizării este punctul central al analiștilor din întreaga lume. Un număr mare din ei și-au exprimat la această dezbatere, opiniile cu privire la natura, factorii și consecințele proceselor globalizării. Obiectivul ideal al procesului de globalizare este, aparent, pentru a crea o singură comunitate globală de oameni, care vor urma aproximativ acelorași atitudini, care își vor maximiza averea nu din contul altor membri ai societății și nu în detrimentul lor. Ideea de globalizare-  este una dintre cele mai tinere construcții sociologice; până în anul 1987 în baza de date a bibliotecii Congresului din Washington nu se face nici o mențiune de cărți, în care să se fi folosit conceptul de globalizare. Pentru prima dată din punct de vedere științific, a folosit acest termen R. Robertson în 1983. Globalizarea ca concept a devenit populară din cateva pricine:

1. Lumea din Europa de Vest a ieșit din unii din anii ce mai grei (anii ’70- ‘80) și și-a consolidat rolul său de poziție dominantă în economia mondială

2. Revoluția informațională a permis să lege împreună regiunile individuale ale lumii.

3. Destrămarea comunismului, după care criza Asiei, au creat o iluzie de victorie a principiilor liberale la nivel mondial

4. O însemnătate importantă o avea creșterea interconexiunilor dintre diferitele colțuri Mondiale.

Toate  aceste condiții joacă desigur un rol important pentru termenul de globalizare, dar o bază reală privind globalizarea o pot avea numai cererile inexorabile a economiilor individuale într-o interacțiune activă reciprocă. În acest sens Globalizarea devenit o problemă importantă la nivel mondial.

Dezvoltarea pieței libere între state la mijlocul secolului al XX-lea, însemna nu numai răspândirea relațiilor de piață capitalistă în toate colțurile lumii, dar avea în vedere și un efect de integrare, care se baza mai mult pe diviziunea internă a muncii. Acest lucru este deosebit de vizibil în schimburile comerciale între corporațiile interne. Companiile Trans-Naționale, combină operațiunile lor comerciale cu exportul de capital, crează pe teritoriul altor state Companii care să regionalizeze, globalizeze producția sa.

Globalizarea Economică schimbă semnificativ nu numai compoziția suveranității pe piața mondială, dar încet și aspectul instituțional al spațiului economic mondial. Termenul de Globalizare rămâne extrem de controversat, neavând e definiție precisă și nici universal acceptată.

Globalizarea face posibile provocări majore la adresa capitalismului. În timp ce “capitalismul prevede o sumă de institutuții precum, proprietatea privată, libera întreprindere, profitul ca obiect și motor al activității economice, producția pentru piață, economia monetară, concurența, raționalitatea ca normă comportamentală pentru agenții economici producători sau consumatori, liberalismul și corolanul său: individualismul – care, toate la un loc, dau naștere unei mentalități de tip capitalist.” Globalizarea nu face decât ca aceste principii capitaliste să le răspândească la nivel internațional.

Reclame

Un gând despre “Globalizarea și provocările capitalismului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s