Pe marginea votantului și influența votului sau personalul partinic al unei campanii electorale.

Pentru că tot în ultimii 3 ani ne-am cam săturat de campanii electorale și alegeri anticipate, hai să privim peste cei care prin diferite metode ne fac ca să votăm cu un anume candidat sau în termeni socio-politici personalul partinic în ce privește construcția strategiei a unei campanii eletorale.

Într-o echipă de campanie este foarte importantă distribuția obligațiilor. În dependență cu propunerile celor nominalizati se recrutează specialisti în domenii ca: comunicarea politică, psihologie, sociologie, agenți electorali, responsabili de unitate, voluntari.

Ca plan de lucru sunt necesare: organigrama, responsabilitățile fiecăruia trebuie întocmite în timp optim și în concordantă cu obiectivele propuse pentru a figura premisele construcției strategiei electorale. Trebuie stabilitate firmele de publicitate cu care se va lucra.

Persoanele principale: directorul de campanie- atribuții: numește câte un responsabil pt fiecare acțiune, stabilește agenda candidatului pe luni, zile, ore; are în subordine grupurile de agenți electorali și delegații la unitate; negociază înțelegerile electorale, pactele de neagresiune, timpii de antenă la radio, TV; reprezintă partidul în fața autorităților judecătorești atunci când se înregistrează candidaturile la biroul electoral central; detine ștampila și are drept de semnatură pe baza mandatului primit de la partid.

Purtătorul de cuvânt: este interfata între partid/candidat și opinia publică, se ocupă direct și răspunde de tot ce implică imaginea organizației/candidatului, adică aparațiile publice, interviul, conferințe, conferințe de presă, întâlniri electorale; face declarații presei despre anumite evenimente; oferă informații despre agenda candidatului; redactează/supervizează informatiile de presă/ comunicatele care vor fi difuzate în mass-media.

Directorul de imagine: el construiește impreună cu echipa de specialiști din domeniul comunicării strategia electorală după o analiza a sondajelor de opinie; coorodnează echipele de copyrighter, echipa responsabilă cu presa, echipa de tehnoredactori, echipa de producători ai spoturilor audio-video, echipa de out-door, echipa de monitorizare a mass-media, echipa de distribuție a materialelor publicitare; numește un șef al biroului de presă și un producator al audio video; el testează mesajele conținutului afișelor, al spoturilor, al culorilor folosite, cuvintele-cheie pe focus grupuri/ test grupuri constituite din

15-20 pers din diferite segmente sociale/profesionale. Rezultatele sunt analizate împreuna cu sociologii instituției de sondare a opiniei publice. În timpul campaniei el ajustează din mers elementele legate de imaginea publică a candidatului, urmărește respectarea agendei candidatului și elaborează planul de promovare a acțiunilor ce constituie evenimente pentru media.

Mandatarul financiar: este desemnat din rândul experților contabili ai partidului. El este delegat să colecteze fonduri și să facă plăți către furnizori. El trebuie să obtină un document justificativ de la ministerul împuternicit; încheie un raport financiar la sfârșitul campaniei electorale și trimite pentru publicare în monitorul oficial bugetul de venituri și cheltuieli.

Consilierul Politic: el poate fi numit din rândul experților partidului în probleme de analiză și strategie politică; ține legătura între candidați și conducere; el imprimă discursului politic nota doctrinară, armonizează acțiunile electorale cu principiile de bază ale partidului; el trebuie să se remarce ca un ideolog al campaniei; între atributiile lui se află și adaptarea mesajelor partidului la cererile pieței electorale; oferă solutii politice și supraveghează contracandidatul.

Mărimea echipei diferă în funcție de obiectivele de realizat, rutina fiecărui membru al echipei, capacitatea de muncă a membrilor.

În ce privește spațiu și lingivstica, se alege un spațiu cu mai multe săli de ședințe, cu un birou al candidatului, cu un serviciu de presă, cu un spațiu de depozitare al materialelor electorale. Se închiriază cateva linii telefonice pentru comunicarea internă și externă.Cel putin un număr alocat special pt fax și net. Se face apel la designerii paginii web și la specialiștii care instalează adresele electronice de e-mail. Este necesara o rețea de calculatoare pentru uzul curent, monitorizarea rezultatelor din ziua alegerii, efectuarea unei numărători paralele.

Este necesar ca înainte de campanie să se realizeze o autoanaliză a organizării pentru alcătuirea unui inventar al resurselor de care ea dispun, ca cele umane (membrii, simpatizanții, personalul angajat), materiale (afișe, hârtii, mașini, banere, modelier), tehnice (calculatoare, imprimante, faxuri, camere de luat vederi), financiare (donații, sponsorizări, alte sume alocate).

Pentru o mai bună funcționare și organizare este necesară analiza SWOT și planificarea opțiunilor alternative. Pentru a obține un maximum de efect efortul nu trebuie concentrat asupra punctelor slabe, ci asupra celor puternice. Acțiunea  asupra celor slabe se realizează doar dacă este necesara neutralizarea lor. Acesta ar  fi personalul unui partid într-o campanie electorală. Vorbind pragmatic există o continuare a modelelor de influențare a publicului larg dar ele necesită analiză și mult efort pentru evalurea imaginii candidatului produs.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s