Firmele de taxi produc cea mai vizibilă evaziune fiscală iar statul șuieră pe coline.

Nu este ceva nou că în Republica Moldova evaziunea fiscală și economia subterană  (engleză: ”black economy”) sunt la apogeu. Guvernarea tot încearcă să lupte cu ea dar până ce succesul prea puțin ne zâmbește.

Să începem cu începutul: câte ceva despre evaziunea fiscală:

Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanță cu care statele de astăzi se confruntă și ale cărei consecințe nedorite caută să limiteze cât mai mult, eradicarea fiind, practic, imposibilă. Efectele evaziunii fiscale se repercutează direct asupra nivelurilor evaziunii fiscale, conduc la distorsiuni în mecanismul pieței. Nici un stat nu-și dorește, cel puțin declarativ, să aibă evazioniști de la plata obligațiilor fiscale, în schimb orice stat își dorește un profit al contribuabilului cât mai adecvat intereselor sale.

Întâmplarea propriu zisă:

Weekend-ul acesta, am avut ocazia să călătoresc cu taxiul  din motive neprevăzute.

Întrebarea de interes la care solicitam un răspuns de la toți taximetriștii:  De ce firmele de taxi la care lucrați nu vă dau aparat de casă? De ce nu oferiți clientului un bon de călătorie pe care să scrie suma exactă și costul kilometrului?

Din păcate răspunsul nu a fost unul avantajos cel puțin pentru mine. La toți răspunsurile au fost similare. ”Firmele nu au nevoie de aparat de casă! Deseori facem bani cash mai mulți și firmele nu ne pot controla.” O concluzie foarte drastică ar fi:  Nu doar că firmele nu pot astfel să își controleze angajații, dar și ele propriu-zis plătesc mai puțin pe venit, iar declarația pe venit și plata impozitelor sunt mai mult așa, de ”tabula rasa”. De facto avem taxi-uri în capitală cu  căldarea, de jure suntem amăgiți ca cetățeni iar statul pare să nu facă nimic pe calea aceasta. Bugetul de stat și așa suferă deficiențe iar firmele de taxi și deținătorii acestora se îmbogățesc de zi cu zi.

Rămân însă ferm convins că singurul care este vinovat de producerea evaziunii fiscale în acest mod este însăși statul. Revin la întrebarea inițială: Impozitele vor fi plătite de către toți?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s