Despre modelul de drept european şi conflictele interculturale în Era Globalizării.

Știați că…

Din punctul de vedere cultural al sistemului european de drept şi al normelor sociale nu mai există doar o singură Europă ci foarte multe Europe, care se află nu doar pe continentul geografic european ci pe aproape toate celelalte teritorii ale planetei. Astfel modelele culturale ale dreptului din America de Nord, Centrală, de Sud, în Africa, în insulele din oceane şi aproape peste tot în Asia sunt inspirate şi adoptate direct din modelele de drept constituţional european. Aceste modele pot fi la rândul lor clasificate în modele pur occidentale, central europene sau est europene.

Singura zonă în care modelul cultural de drept constituţional occidental nu a fost implementat în totalitate, este în Orientul Mijlociu în zona musulmană. Chiar dacă se regăseşte într-o oarecare formă şi în sistemul musulman, dreptul, normele şi respectarea se fac foarte diferit. Ceea ce iese cel mai mult în evidenţă este procentul de reprezentativitate pe care îl au hotărârile pe care le i-au guvernele musulmane aşa zis ”pro occidentale”. În mai toată lumea musulmană în ziua de azi, normele occidentale care se utilizează în sistemul administraţional intern dar şi în sistemul diplomatic internaţional nu sunt acceptate decât de un procent infim al populaţiei.

Aceasta nu este doar o problemă internaţională din un anumit punct de vedere, ci şi o problemă de stabilitate internă de care politicienii din Europa si America de Nord devin din ce în ce mai îngrijoraţi. Asta se întâmplă deoarece numărul enorm de imigranţi musulmani de pe continentul european şi nord american, nu acceptă aproape nici o normă sau sistem de reguli occidentale, sau chiar dacă le respectă nu le consideră compatibile şi drept un model de viitor pentru ei şi pentru familiile lor.

Astfel cum media de creştere demografică în Europa şi America de Nord este momentan dintre cele mai reduse din istorie, iar cea a imigranţilor care nu acceptă nici o normă occidentală este cea mai mare din istoria natalităţii de pe glob, pe viitor există riscul să se ajungă la noi conflicte de ordin cultural şi de drept constituţional chiar pe teritoriul european (exemplu: ceea ce s-a întamplat şi se întamplă în ziua de azi în Franţa; asimilarea musulmană în doar 55-60 de ani a regiunii ortodoxe Kosovo ; am dat exemplu Kosovo şi nu Bosnia pentru că situaţia este foarte diferită). Pe acest motiv, al diferenţei culturale şi legale a sistemului de drept se pot explica parţial şi războaiele actuale din Orientul Mijlociu; nu doar pe considerente de resurse energetice petroliere.

Conform autorului Mark Stein în cartea sa America Alone, caracterizează creşterea demografică din spaţiul nord american şi european care este foarte scăzută, procesul imigraţionist al unor culturi total diferite de cea occidentală, cât şi asimilarea acelor indivizi ca fiind procesul cel mai disructiv şi greu de controlat cu care se confruntă civilizaţia şi cultura occidentală de la crearea sa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s