De unde a început liderismul politic.

Contextul în care au apărut politicienii profesioniști este unul marcat de o luptă continuă dintre principi și stări. Pentru a-și apăra prerogativele sau pentru a le consolida în lupta cu stările, principii s-au sprijinit pe anumite pături care puteau fi utilizate politic, dar care nu trebuiau să aparțină stărilor.

O primă pătură este reprezentată de cler, atât în India și China, cât și în Japonia, Mongolia și țările creștine. Reprezentanții clerului se găseau în afara rețelei de interese politice și economice pentru că nu doreau o putere materială pe care să o transmită propriilor urmași dacă avem în vedere clerul celibatar.

O mare schimbare a intervenit în sistemul de învățământ al secolului al XVII-lea, când s-a realizat atragerea nobililor profesioniști în aparatul politic al prinților, în mod deosebit a celor ce proveneau din nobilimea de curte.

O altă schimbare ce a revoluționat procesul de recrutare și reprezentare socială l-a constituit formarea politicienilor profesioniști ce poate fi reprezentată de mica nobilime de la țară cunoscută sub denumirea de „gentry” și în „rentierii cotadini”. Aceste pături au fost atrase inițial în lupta împotriva baronilor și promovate apoi în slujbele „self-government-ului”. Ele au monopolizat administrația devenind dependente de principii prin interesele puternice comune cu aceștia.

În Anglia, asemenea categorii au ferit administrația de destinul marcat prin birocratizarea caracteristică țărilor continentale.  Structura politică specifică Europei continentale este influențată într-o manieră capitală de categoria ilustrată de juriștii de formație universală în care se punea accent pe dreptul roman așa cum este eleborat în statul birocratic al perioadei romane târzii.

Juriștii italieni au preluat jurisprudența romană în usus modernus al canoniștilor Evului Mediu târziu și în teoriile dreptului natural născute din gândirea juridică și cea creștină, ulterior secularizate. Fără acest raționalism juridic, formarea statului absolutist, pe de o parte, și revoluția pe de altă parte ar fi fost de neînchipuit.

Toate aceste caracteristici care s-au format și care au influențat modul ce a revoluționat și reinvententat sistemul de conducere, de la cel mai mic până la cel mai înalt nivel, au format un construct mai mult sau mai puțin flexibil sau adaptabil în funcție de care va evolua societatea pe viitor.


 

Reclame

Un gând despre “De unde a început liderismul politic.

  1. cu parere de rau in Moldova e criza de liderism in adevarat sensul cuvintului, or poate sa spuna cineva ca aldi voronin sau ghimpu sint exemple de lideri? sa fim seriosi! astia sint doar niste conducatori care se mentin la putere prin mecanisme absolut nedemocratice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s