Guvernarea nu e de vină. Despre paradisul fiscal- efectul globalizării.

Pentru că am ajuns la o stare să ma satur să citesc articole despre politica în Moldova, și la modul cel mai general despre modul în care se abordează ea. Mulți o detestă și o critică, neavând însă instrumentele necesare de a asigura fluxul necesar pentru a garanta o bună argumentare. Azi  o să mă axez pe evaziunea fiscală. Peste tot există, și la sigur nu Republica Moldova ocupă primul loc.  Nu trebuie să învinuim Guvernarea niciodată la ceea ce ține de evaziunea fiscală. Trebuie să o vedem ca un efect în lanț, de care niciun stat nu scapă.

Evaziunea fiscală este unul dintre fenomenele economico-sociale complexe cu care statele de astăzi se confruntă, şi ale cărui consecinţe nedorite caută să le limiteze cât mai mult, eradicarea fiind, practic, imposibilă. Efectele evaziunii fiscale se repercutează direct asupra nivelurilor fiscale, conduc la distorsiuni în mecanismul pieţei, şi poate contribui la inechităţi sociale datorate “accesului” şi “înclinaţiei” diferite la evaziunea fiscală din partea contribuabililor.

Cu toate acestea, statul, prin puterile publice, poate şi să incite la evaziune fiscală urmărind, în principal, două scopuri:

  1. un scop “pozitiv”, argumentat de dorinţa de a stimula formarea capitalului;
  2. un scop “negativ”, reflectat în sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinţe

De aici desprindem chiar rolul evaziunii fiscale ca element, dorit sau nu, al politicii fiscale, decurgând direct din cel al fiscalităţii, în general.

Frecvent, evaziunea fiscală frauduloasă se întalneşte sub diferite forme, cum ar fi:

  • ţinerea unor registre contabile false;
  • distrugerea voită a unor documente care pot ajuta la aflarea adevarului privnd livrarile de mărfuri;
  • preţurile practicate, comisioanele încasate sau plătite;
  • întocmirea de documente de plată fictive;
  • modificarea nejustificată a preţurilor de aprovizionare şi a cheltuielilor de transport, manipulare şi depozitare;
  • întocmirea unor declaraţii vamale false la importul sau exportul de mărfuri;

Pe masura adâncirii cooperării economice internaţionale şi a dezvoltării relaţiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite şi cu un nivel de fiscalitate diferit, evaziunea fiscală nu se mai manifestă doar ca un fenomen naţional, ci a devenit unul internaţional.

Astfel, pe glob se întâlnesc numeroase ” oaze fiscale ” sau ” paradisuri fiscale”. În limbajul curent, paradisurile fiscale sunt acele teritorii care oferă o gamă largă de avantaje fiscale companiilor offshore înregistrate pe acest teritoriu. (Termenul original englez – tax haven – înseamnă refugiu fiscal). O companie offshore poate funcţiona sub condiţii de impozitare favorabile, numai dacă este înregistrată într-un paradis fiscal.

Paradisurile fiscale sunt ţări sau teritorii în care persoanele fizice/ juridice stabilite aici sunt supuse unui regim privilegiat, fie pentru că nu sunt impozabile, fie pentru că plătesc impozit pe venit sau pe beneficii mai puţin ridicaet decât cel plătit în ţara din care provin .
Sunt entităţi sociale, economice şi politice create pentru a atrage investiţiile, reprezentând un refugiu al celor care recurg la evaziune fiscală, dar şi al celor care ascund profiturile câştigate prin încălcarea legislaţiei fiscale.

Poate ideea de a plăti taxe nu este prea populară, însă, fără ea, democraţiile nu ar funcţiona corespunzător, şi nu ar putea să asigure serviciile publice. Acest lucru afectează atât ţările bogate, cât şi pe cele sărace. Companiile multinaţionale, în special, obişnuiesc să profite de paradisurile fiscale şi să îşi ascundă profitul real, deci evită plătirea taxelor. Ţările sărace nu au resurse pentru a lupta contra acestui fenomen. (Și nu trebuie să criticăm Republica Moldova, nu face partea ea din țările bogate.)

Statele-paradis fiscal (Tax Havens) capătă, astăzi, o rezonanţă din ce în ce mai profundă, atât în lumea marilor giganţi ai mapamondului, cât şi în ţări cu niveluri de trai mult sub cel al subzistenţei, ele multiplicându-şi simultan numărul şi complexul de avantaje oferite investitorilor străini, în speţă corporaţiilor multinaţionale.

Evaziunea fiscală internaţională este, deci, o formă a evaziunii fiscale licite, iar paradisul fiscal o soluţie de realizare a acesteia. Ceea ce este însă cu adevărat grav, în legătură cu existenţa paradisurilor fiscale, este faptul că, profitând de avantajele oferite de acestea, companiile „off-shore” recurg la spălarea banilor proveniţi din fraudă fiscală naţională, de foarte multe ori evaziunea fiscală, derulată prin intermediul companiilor „off-shore” împletindu-se, armonios, cu bancruta frauduloasă, contrabanda şi spălarea banilor.

Conform clasificării elaborate de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), teritoriile ce asigură facilităţi fiscale ce favorizează crearea offshore-urilor se împart în zone „albe”, „gri”, „gri închis”, „gri deschis” sau de-a dreptul „negre”.

Conform unui studiu al organizaţiei Tax Justice Network, la nivel mondial statele ce nu acordă facilităţi fiscale pierd aproximativ 225 miliarde dolari anual. În interiorul UE se înregistrează pierderi fiscale de 100 miliarde euro, din care circa 30 miliarde revin Germaniei.

Acum, mai mult ca oricând,  „intervenţia” statului pe piaţa financiară şi economică poate fi decisivă în ce priveşte „calmarea” derapajelor. Ori, fără resurse financiare, însăşi acţiunea intervenţionistă a statului este pusă sub semnul întrebării,  şi implicit atingerea scopului acţiunii: stabilizarea macro economică. În lumea modernă nu există sisteme fiscale perfecte, lipsite de inechităţi, însă, perfecţionarea lor în această direcţie reprezintă un deziderat al statelor moderne.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s