Beţivii tranziţiei – oamenii cu carte care beau pe caiet.

democracyTitlul sună  puțin captivant dar în același timp și intrigant. Însă este vorba despre ce a lasăt Republica Moldova în urmă într-o perioadă de tranziție către democrație și de ce după 21 ani de independență, tocmai la moment se obțin rezultate. ”Cartea” înseamnă acțiunea (în perioada de tranziție), iar ”caietul” de fapt este ținta și obținerea rezultatului final. Este o părere proprie și trebuie tratată ca atare.

Moldova, țară democratică. Sună bine această aspirație. Dar marea greșeală a statelor post-comuniste, este că lasă pe parcursul perioadei de tranziție  niște bulgăre (în educație, agresivitate între partizanate, lupta crâncenă pentru putere) mai puțin favorabile pentru dezvoltarea sustenabilă a unui stat democratic.

Cred că o să vă întrebați de ce zic asta? Răspunsul e foarte simplu.Tranziția politică oscilează între termenii de stabilitate versus instabilitate politică, iar schimbarea, dezvoltarea și modernizarea politică sunt strâns legate de primele întrucât de acestea țin schimbarea întregului sistem. Ori în Moldova stabilitatea mereu ajunge să fie deranjată. De ce? Pentru că partidele de extremă  sunt acele care își nivelează preferințele nu după cursul dezvoltării ”culturii politice”, ci după propriile mofturi și capricii (uneori chiar devenind agresive când își pierd electoratul).

Nu e de mirare că Moldova încă nu a ieșit din perioada de tranziție. Aici nu trebuie să învinuim statul, ci pe toți noi ca cetățeni ai acestui stat. De ce? Iarăși un răspuns simplu:  Cultura, identitatea și politica, iată triada conceptelor care au manifestat tot timpul o provocare. Din acestea  trei concepte, îl avem nivelat doar pe cel politic.

Cultura politică de fapt este un ansamblu de atitudini și orientări ale membrilor unui sistem politic ce se pliază pe comunicarea între membrii unei națiuni. Aici vorbim și de percepția pe care membrii sistemului politic o au față de alți indivizi din societate, dar și o atitudine față de ei înșiși ca actori politici în cadrul unui sistem politic.

În toate națiunile lumii, este destul de larg răspândită credința că individul este relevant din punct de vedere politic, dacă este implicat în participarea politică (respectiv informat politic), ori în Moldova apare un val invers ce se manifestă într-un grad foarte mare și anume,  dezinteresul față de politică. La un sondaj (CB-Axa) din toamna anului 2012, La întrebarea ”Vă rugăm să indicați în se măsură vă interesează politica?”, rezultatele au fost următoarele: 32,1 %- nici puțin, nici mult,  27,2% – puțin, 16-5 %- deloc,  3, 5 %-  foarte mult, 20, 3 %- mult. Nu voi comenta asupra studiului, însă cifrele celor dezinteresați sunt usturătoare.

Tabel nr. 1

sondaj

În fapt concepția de dezvoltare politică sau modernizare politică, este caracteristic țărilor industrializate, dar nu este un impediment a țărilor subdezvoltate de a-și însuși experienta altor state. Dezvoltarea politică constă în funcționarea statului-națiune, în dezvoltarea juridică și administrativă, în participarea maselor la vot, în construcția democrației, și chiar în stabilitatea politică preconizată din timp. Dificultatea aplicării lor la modul cel mai pragmatic s-a datorat în speță triadei (Cultura, identitatea și politica).

P. S. Ce nu e bine de fapt în Moldova: noi stăm prost la capitolul comunicare. Dacă nu folosim comunicarea eficient, nu are sens să mai vorbim despre cultură și modernizare.

Reclame

Un gând despre “Beţivii tranziţiei – oamenii cu carte care beau pe caiet.

  1. „Nu e de mirare că Moldova încă nu a ieșit din perioada de tranziție” – cum sa iasa daca Filat nu-i da voie? partidul pe care-l conduce in loc sa vina in intimpinarea vointei cetatenilor, el sa transformat in ceea ce a fost PCRM – adica schimbam forma dar continutul ramine! pacat, sprentele au fost mari…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s