Dacă nu A, atunci B. În statul spectacol.

Mulţi cetăţeni, cultivaţi sau nu, eşuează în încercarea de a-şi „vinde“ mesajele fiindcă nu au găsit canalele de transmitere adecvate (o comunicare adecvată). Ei pot fi comparaţi cu producătorii care rămân cu mărfurile în depozite deoarece n-au putut intra pe nici o piaţă cu ele. Am început cu un exemplu simplu pentru a înțelege cât de importantă este comunicarea adecvată și tacticile ambițioase nu doar în campaniile electorale, dar peste tot unde se vinde un produs. ”Statul spectacol” e enunțat metaforic și nu se referă la un stat în parte.

Nu e ceva nou, că în comunicarea politică, adevăr nu există. Cine controlează procesul comunicării politice deţine şi adevărul. Din acest motiv voi vorbi puțin despre partide, despre partidele moderne care folosesc instrumente simple și ambițioase de marketing politic pentru succesul în campaniile electorale.

Organizarea politică a societăţii influenţează decisiv conţinutul şi forma comunicării politice. Ceea ce este important pentru fiecare stat-națiune este să aibă partide profesioniste, moderne, asta pentru că în primul rând actorii externi (SUA, UE, NATO, ONU, CE ș.a) analizează sistemul și nivelul modernizării acestora înainte de a deschide parteneriate și alte relații bilaterale de cooperare. Din acest motiv voi aborda un subiect ambițios din punct de vedere al marketingului politic, și anume:

În orice campanie electorală partidele, candidații independenți, blocurile politice, trebuie să recurgă la tactici de pliere pe lângă un grup țintă. Analizele strategice S.W.O.T. pote ușor să indice poziţia pe care o ocupă propriul candidat şi concurenţa în mintea publicurilor. Strategia trebuie, în acest sens, să urmeze tactica.

Tot timpul trebuie de urmărit un aspect foarte important în fiecare planning:  Dacă nu stăpâneşti reclama la nivel tactic, vei avea un dezavantaj imens ca strateg de marketer.

Ce am observat deseori nu doar în Moldova, dar și în România, candidaţii cu cota de credibilitate mai bună pe piaţa electorală sunt cei care fac public apel la linişte, la calm, la o campanie curată. Candidaţii cu şansa ”a șasea” recurg la strategii agresive pentru a-şi crea vizibilitate şi pentru a se apropia de axa centrală. Ținta oricăror partide de fapt este să se apropie căt mai aproape de centru pe axa stânga-dreapta, pentru că în centru sunt alegătorii, plus cea mai mare latură a alegătorilor indeciși.

Liderul de piaţă este singurul care trebuie să fie defensiv, iar cea mai bună strategie defensivă este curajul liderului de a se ataca singur. Tony Blair a fost persoana care a folosit această tactică și și-a ridicat nivelul de încredere la 70 %.  Când îți recunoști greșelile și în cel mai bun caz vei fi iertat sau în cel mai rău caz vei fi pedepsit, pierzând din electorat.

În țările occidentale deseori în ajun de alegeri se fac dezbateri între primii doi potențiali câștigători ai campaniei electorale. În Moldova acest aspect nu am observat să se întâmple, însă cu siguranță va avea loc.

Dar, preocuparea principală pentru numărul doi şi numărul trei de pe piaţă ține în fapt de puterea liderului. De obicei ei  trebuie să găsească o slăbiciune în puterea liderului şi să atace în acel punct. Atacul trebuie lansat pe un front cât mai îngust.

Ceea ce nu este de mirare, candidaţii cotaţi cu cele mai mici şanse vor recurge la acţiunile agresive interpartizane. Ei găsesc un segment de piaţă suficient de mic pentru a-l cuceri şi, apoi, și-l apără. Indiferent de succesul pe care îl obţin, aceşti competitori niciodată nu se comportă ca liderul de pe piața electorală.

Important pentru orice candidat politic: Nu greși, urmărește bine tactica, că de altfel vei fi pedepsit grav de către alegători.

P.S. Simplu de explicat tot ce am scris mai sus printr-o lege elementară a fizicii ce ține de forță: cel mai mare şi mai greu va fi mai puţin afectat într-un impact decât cel mai mic şi mai uşor.

Aveți mai jos un video ce explică de fapt tacticile și strategiile marketingului politic. Vizionare plăcută.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s