O zi la nordul Moldovei.

E iarna, un ger cumplit în Nordul Republicii Moldova. Însă nimic nu mi-a stat în cale să fac o mică călătorie prin raion ca să văd ce s-a mai schimbat. Sunt de două zile în Briceni, comuna Larga,  unul dintre cele mai nordice raioane din Moldova (am aflat că mulți nu cunosc de existența acestei părți a Moldovei :D).

Miercuri, dis-de-dimineața, ca orice Lărgean,  am plecat și eu la piață (aici oamenii îi zic ”bazari”). Deși e un sat mărișor, doar în zilele de Miercuri și Duminica (când e piața) poți să vezi  mai multă lume prin centrul satului. Toți îmbrăcați gros, cu niște obraji rumeniți, dar nimic nu îi împiedică să se salute și să mai bea o sută de grame. Aici e obiceiul ,valabil pentru oamenii în vârstă, să treacă pe la bar să servească 100-200 grame, și la piață după aia, dar văd că și în rândul tinerilor se aplică subiectul (păcat).

Eram la ieșire din sat, lângă benzinăria Lukoil, și la un moment dat a venit un domn cu  o tehnologie X  (nu știu ce denumire are mașina aceasta). A alimentat mașina X, a luat o persoană în ”pritzep” (regionalism nordic) și a plecat la piață.  În Larga oamenii sunt inventivi. 😉

DSC06277

Am plecat în or. Briceni, și ce văd? Dodon se extinde. Are sediu în Briceni. Nu-i fac publicitate, nu sunt ”fanul” lui. Din spusele localnicilor mai tot timpul sediul este închis. E și normal, aici Dodon susținere nu a avut, nu are și nici nu va avea.

DSC06281

Revin în comuna. Larga. Ooops. accident rutier. Unul a intrat cu mașina în ambulanță. Ce m-a amuzat este  că și bolnavul care era în salvare a ieșit să privească cine i-a lovit :D. S-a format ambuteiaj.

DSC06285

P.S. Aici, în Nordul Republicii Moldova, vezi oameni deschiși, dar și mândri. Dacă vii cu oameni străini în sat, toți ochii satului sunt pe tipul care a călcat pe gura de ”rai”.

Reclame

4 gânduri despre “O zi la nordul Moldovei.

  1. E o relatare destul de bun, ași spune cu efecte reale ale realitații țării noastre insă care e problema pe care o abordezi? MIRCEA MÎNZARARI

  2. Am mai citit articole de ale tale. Scrii lucruri pe care nimeni din Moldova nu le spune. Ai viziuni destul de ambițioase și puternice. Ești Bravo. Asemenea oameni ca tine vor reuși în orice. Succes.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s