Rolul internetului în campania electorală.

internet-election-campaignsInfluenţa noilor forme de media, a comunicării bazate pe internet în politică porneşte de la principiul că informaţia comunicată prin formele tradiţionale de mass-media (definite că fiind presă scrisă, televiziunea şi radioul) încep să conţină elemente complementare în mediul online. Atunci să vorbim de  rolul internetului în campania electorală.

Azi mă gândeam să relatez despre importanța campaniei electorale în rețeaua internet. Nu este ceva nou, dar voi aborda tematica dintr-un punct de vedere subiectiv.

Pentru inițierea sau consolidarea comunicării cu alegătorii, internetul oferă cele mai inovatoare și interesante posibilități: e-mailul, Bloggingul, podcastingul, mecanismele de feedback și de stimulare a participării, crearea de rețele sociale și de partajare resurselor video online. Începând cu interactivitatea inerentă ce permite informației să circule între politicieni, partide, instituții și cetățeni, continuând cu rapiditatea și depășirea granițelor naționale, cu libertatea de mișcare a utilizatorilor în spațiul virtual și costurile scăzute acestei libertăți, lipsa intervenției editoriale și posibilitatea comunicării verticale și orizontale, toate arată că internetul poate fi un bun instrument pentru egalizarea scenei politice și consolidarea democrației.

Partidele și candidații mai mici ar avea șansa reală să țină pasul cu partidele și candidații puternici decât ar avea prin metodele tradiționale, și ar putea avea acces la un public mai larg.

Analizând aceste posibilități, mulți cercetători au considerat  și consideră că internetul va oferi o formă mai democratică a comunicării politice. Optimismul inițial al acestora a fost temperat de inegalitatea accesului la internet (anii 90), de creșterea cererilor în domeniul comerțului sau divertismentului online în defavoarea informațiilor ce încurajează participarea politică și angajamentul civic.

Ipoteza că internetul va egaliza scena electorală reducând decalajele dintre partidele mari și cele mici, dintre candidații cunoscuți și cei necunoscuți, dintre cei cu resurse financiare solide și cei cu resurse financiare modeste a fost completată de constatarea că politica pe internet uneori este doar o extensie a politicii offline și nu reușește să modifice structurile existente.

Deși cercetările asupra folosirii internetului în campaniile electorale sunt în continuă derulare, există date care arată că noul mijloc a reușit să mobilizeze cetățeni ce deloc nu se implicau în politică și date care susțin că grupuri care deja erau active și aveau acces la informații politice au găsit un alt mijloc de a-și satisface curiozitatea politice (vă dau șansa să căutați pe google).

Deseori se reproșează oamenilor politici și echipelor de campanie că nu folosesc până la maximum potențialul noului mijloc, nefiind preocupați de inovare în comuniare și mobilizarea lor, ci de aplicarea modelului piramidă în comunicare ce deja există în toate partidele: de la sediile partidelor sau instituțiilor politice spre cetățeni, pentru diseminarea informaților despre candidați, campanii și agende politice.

Mai mult, internetul este considerat nu doar un instrument politic, ci și un instrument de supraveghere și de evaluare a lumii. În fapt această supraveghere se realizează mai ales în campaniile electorale, și ar trebui să aibă un dublu sens: de la alegători spre candidați pentru acordarea votului în urma unei minime documentări, de la candidați spre alegători pentru cunoașterea problemelor și așteptărilor acestora.

P.S. Partidele care vor reuși să spargă gheața în mediul online vor fi în mare avantaj.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s