Plahotniuc ≠ Integrare Europeană.

Această Alianţă nu a fost niciodată funcţională. Oamenii ce privesc ştirile câteva minute pe zi, văd trei ani la rând certuri în Alianţă. Asta cauzează reţineri.

Eu nu sunt pentru “Alianţă” şi nu sunt împotriva ei. Eu sunt pentru „Integrare Europeană”. Şi chiar cred că partea cu „Integrare Europeană” nu trebuie să sufere, orice nu s-a întâmpla cu „Alianţa”.

Într-un articol se spunea că Zubco nu trebuie să devină frâna integrării europene. Zubco a plecat. Frâna integrării europene a rămas. Există în Parlament cineva, cui nu îi convine integrarea europeană, cine a frânat cum a putut orice reformă în aceşti trei ani. E vorba de Vlad Plahotniuc. Acum, că au trecut trei ani, putem să privim în urmă şi să vedem cine şi ce a făcut. De fapt, Plahotniuc este incompatibil cu integrarea europeană. Exemple şi motive avem suficiente.

O să luăm doar câteva exemple:

1. Lichidarea instanţelor economice trebuia să aibă loc încă în 2010, când Stoianoglo şi prietenul lui Plahotniuc, Veaceslav Platon, pe atunci deputat în prima Alianţă, votează împotriva lichidării acestora, astfel împingând acest proiect pentru „mai târziu”. O reformă ce a fost frânată cu succes timp de doi ani, timp în care s-au făcut multe prostii.

2. Reformarea Centrului Naţional Anticorupţie – una din cele mai mari restanţe ale Republicii Moldova în dialogul pe vize. Îl ţinem responsabil pe Leancă dar uităm că această reformă a fost cu succes frânată timp de peste un an de zile. Dacă Plahotniuc este marele pro-european, de ce nu şi-ar struni instituţiile să meargă înaintea agendei europene? Pentru că are alte interese.

3. Reforma procuraturii. Această instituţie de tip sovietic nu a fost reformată timp de 20 ani. Acum opune cea mai mare rezistenţă în reformă. Colegul de partid şi portavocea lui Plahotniuc aici, Alexandru Stoianoglo, este deschis aliatul Procuraturii Generale, misiunea lui fiind întârzierea, la maxim posibil, a reformării acesteia. Iar vinovat rămâne Efrim că reforma justiţiei nu merge.

4. Reformele economice. Aici sunt multe, multe de spus. Lazăr o fi bun la vorbit, dar faptele vorbesc de la sine. Dacă am avansat pe unele domenii cât de cât, reformele economice au fost domeniul pe care Partidul Democrat a avut, practic, monopol. Nimeni nu i-a încurcat lui Lazăr să demonopolizeze piaţa internă, începând, spre exemplu de la Metalferos, care spală miliarde de lei. Nimeni nu i-a încurcat să determine, împreună cu Cărare, o concurenţă maximă. Nimeni nu i-a încurcat să promoveze exporturi şi să atragă investiţii. Nimeni nu i-a încurcat să promoveze reforme în interesul micilor afacerişti. Un mare pericol al acestei guvernări este faptul că avem încrederea totală în Lazăr să ne negocieze DCFTA. Se pare că asta nu intră în priorităţile sale.

5. Atacurile raider. Acestea au lovit grav în imaginea Republicii Moldova. De asta se făceau responsabili câteva instituţii şi şefii acestora. În loc să investigheze la cel mai serios mod acţiunile acestora, Plahotniuc politizează subiectul, transformându-l în târg. Odată cu demisionarea tuturor celor implicaţi atunci, în noiembrie, se transmitea un mesaj ferm atât altor demnitari potenţial corupţi, cât şi celor din exterior că aici se face ordine şi cei corupţi şi incompetenţi sunt penalizaţi. Nu a vrut să cedeze Procurorul. Sub ochii investitorilor care au văzut foarte bine cum a acţionat Procuratura în acea perioadă, Plahotniuc îl acoperă pe Zubco şi îl menţine în funcţie. Ar mai veni cineva să investească aici văzând aşa teatru? Cu atât mai mult că Lazăr, vezi punctul de mai sus, nu face nimic pentru climatul investiţional.

6. Frânarea reformării sectorului audiovizualului. Este, desigur în interesul lui Plahotniuc să menţină lucrurile aşa cum sunt la moment. Au trecut deja doi ani de la adoptarea programului de guvernare unde sunt stipulate câteva reforme esenţiale pentru audiovizual. Doar Parlamentul le poate face. Nu s-a făcut nimic. Doar vorbe.

7. Asistenţa externă. Aici e şi mai simplu. Filat semnează acorduri cu Bănci Europene, banii se duc pentru implementare fie la Ministerul Economiei, fie la Transporturi, fie la Mediu, fie la Construcţii. În timp ce cineva semnează contracte de milioane pe drumuri, apă, energetică, altcineva le implementează, le licitează cum ştie mai bine. Suntem, cel mai probabil, în pragul unor mari scandaluri privind utilizarea fondurilor externe. În drumuri deja a apărut. Este doar o chestie de timp până când se vor descoperi fraudele şi calitatea proastă a lucrărilor.

Vedem că accidentul de la Pădurea Domnească nu e nici pe departe unicul lucru pe care l-a făcut Plahotniuc pentru a ne ţine departe de Europa. Plahotniuc şi Uniunea Europeană sunt doi poli ce niciodată nu vor putea convieţui. Cu cât mai aproape vom fi de UE, cu atât mai departe va trebui să fie Plahotniuc de putere. Şi cu cât mai puternic va fi Plahotniuc, cu atât mai departe ne va fi Europa.

Reclame

Un gând despre “Plahotniuc ≠ Integrare Europeană.

  1. Romane si ce ai vrut tu sa demonstrezi utilizind numele lui Plahotniuc de citeva ori? e clar din primul aliniat ca nu esti simpatizantul tipului de politicieni care mai mult fac decit vorbesc, nu vad rostul repetarii aceleasi idei si in urmatoarele 5 aliniate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s