Ce ar fi dacă…Poligraful?

Obligat sau nu, deranjat sau mai puțin deranjat, Șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, a declarat publicului larg că dumnealui ”a spus minciuni grave”. Ei bine, nu avea încotro, deoarece dacă mințea, reacționa și poligraful într-o altă formă. Deci nu era în folosul lui să mintă la moment, mai ales că era și presa de față.

Ceea ce este important, că testarea cu poligraful, sau cum îl mai numim noi, detectorul de minciuni, este greu de indus în eroare, dacă nu, chiar imposibil. Poligraful nu înregistrează minciuna ca atare, ci modificările fiziologice ale organismului în timpul variatelor stări emoționale care însoțesc simularea.

Conștiința vinovăției, mobilizatoare a unei stări emotive care poate fi mascată cu dificultate, îl determină pe subiect să reacționeze emoțional, ori de câte ori i se prezintă un obiect sau i se adresează o întrebare în legatură cu faptul comis. Chiar și o minciună spusă conștient, pe lângă efortul mental pe care-l necesită, produce și o anumită stare de tensiune emoțională.

Persoana vinovată reactionează când minte, deoarece întrebările relevante ale testului provoacă emoții sau trăiri care au existat în momentul comiterii infracțiunii.

Idea este următoarea: dacă Șeful CNA, Viorel Chetraru a trecut testul cu poligraful și s-a dezvăluit că a ”spus minciuni grave” (Cui? Pentru ce sumă? A fost la ”dorința” lui să spună minciuni sau a fost obligat de cineva?), trec și ceilalți anagajați testul  ”pozitiv”?

O imagine per ansamblu, modo grosso. După susținerea testului de către toți angajații ai CNA, propun ca Viorel Chetraru să mai treacă încă odată POLIGRAFUL. Cum credeți rezultatele vor fi aceleași? Poligraful va arăta aceeași indicatori? Cred că s-ar mai adăuga noi minciuni pe listă. 🙂

P.S. Mă cam îndoiesc de faptul coincidenței rezultatelor. Întrebarea de baraj este următoarea. Câți angajați ai CNA vor fi obligați să mențină anumite taine în intern?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s