Cine suflă deciziile Curții Constituționale?

Peste tot, peste tot trece Curtea Constituțională, chiar și peste principiul imparțialității. Ași vrea să le zic judecătorilor CC că sunt niște ”liberi” arbitri însă or  fi ei doar ”arbitri” acolo undeva SUS.

”Se declară neconstituţional decretul preşedintelui privind revocarea lui Anatol Şalaru şi se declară neconstituţională hotărârea Guvernului privind eliberarea din funcţie a lui Ion Cebanu.” – Really?

Prevederile legale, declarate neconstituționale de către Curte, au avut scopul asigurării Guvernului cu capacitatea de îndeplinire a angajamentelor sociale, economice și de orice natură față de proprii cetățeni, precum și de neadmitere a blocării reformelor, indiferent de contextul politic și de interimatul funcţiei de Prim-ministru.

Simpla întrebare, DE CE?

În Constituție este consfințit principiul continuității funcționale ale instituțiilor statului. Acesta se manifestă prin simplu fapt că Constituția prevede în așa mod funcționarea puterilor în stat, astfel încât fiecare din instituțiile statului să-și realizeze atribuțiile în mod continuu.

Conform Constituției nu pot exista asemenea situații când unele din instituții ale statului care realizează atribuțiile unei puteri în stat pot deveni nefuncționale. O atare situație ar constitui o amenințare a drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor, a exercitării intereselor publice și economice, al stabilității ciclului bugetar. De asemenea, o asemenea situație ar constitui o reală amenințare pentru ordinea  de drept și a securității întregii societăți.

Principiul continuității funcționale ale instituțiilor statului înseamnă și faptul că Guvernul chiar și în situațiile de exprimare a votului de neîncredere, continuă sa asigure exercitarea atribuțiilor sale consfințite de Constituție ( cu limitările de rigoare stabilite de aceasta) până la numirea unui nou Guvern. În acest timp Guvernul trebuie să fie unul funcțional si să aibă posibilitatea de a îndeplini acele funcții ale puterii executive în stat. În lista atribuțiilor necesare în acest context se regăsește și dreptul de a propune Președintelui țării de a revoca și a numi membri ai Guvernului.

Nu este judicios să interpretăm ca în perioada interimatului unui Guvern, nu pot exista situații când unul sau mai multi miniștri nu iși pot exercita atribuțiile sale din cauza imposibilității de boală, decesului, sau a refuzului acestora de a executa acele acțiuni care le consideră împotriva intereselor generale ale cetățenilor sau ale statului.

Astfel, Constituția în aceste situații prevede posibilitatea desemnării unor noi miniștri ( revocarea sau numirea) care vor asigura interimatul funcției vacante. Constituția oferă o asemenea posibilitate prin faptul că nu prevede expres asemenea interdicții, de asemenea reieșind din principiul constituțional al asigurării continuității funcționale ale instituțiilor statului.

Nici normele Constituției, nici spiritul ei nu dă temei de a presupune că, normele constituționale ar putea admite conștient crearea  unor situații când una din cele  mai importante structuri ale statului, reprezentantă a puterii executive –  cum este Guvernul- să ramână completamente paralizată, nefuncțională și în imposibilitate de ași realiza atribuțiile sale constituționale.

Situatia ar fi exact vice versa- principiul constituțional al continuității funcționale ale instituțiilor statului asigură o asemenea valoare și deziderat cum ar fi stabilitatea funcționării statului în toate instituțiile sale, a asigurării intereselor economice ale țării, a ordinii publice și a drepturilor și intereselor cetățenilor.

Tocmai de aceea, prin decizia sa, Curtea îndepărtează şi mai mult premizele de racordare a actului de guvernare la interesele cetăţenilor şi de depăşire a actualei crize politice. Astfel Curtea Constituţională încearcă să se substituie actului de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese distincte care afectează baza statului de drept.

P.S. Ție dragă Curte:  Ești parțial imparțială?

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s