Regulile de aur: AIDA și KISS

communicăCred că vă puneți întrebarea, ce mai e și asta?  Acestea sunt de fapt niște ”reguli de aur” într-o  comunicare activă. Totuși dacă Moldova este cunoscută în VEST prin campanii masive electorale, atunci o să mă refer la COMUNICAREA POLITICĂ.

La modul cel mai banal acestea par a fi niște mici acronime ce subscriu câteva cuvinte pe de-a obișnuitul cunoscute. Însă câte putere au dacă le înțelegi și le poți aplica.

AIDA: Attention, Interest, Decision, Action.
KISS: Keep It Short and Simple.

Cele mai multe partide din Moldova cred că în campanie electorală MEDIA este mesajul. Așa să fie? Nicidecum. În campania electorală tu ești mesajul. Cum comunici cu oamenii astfel ei te apreciază. Asta se vede la scrutinele electorale.

Ca oamenii să audă de tine, de partid sau o altă mișcare, MEDIA nu este destul. Ai nevoie de multă acțiune, dar nu faci nimic dacă nu ai un plan bine pus la punct.

De ceva timp  mă sufocă o frază cu privire la planning: Nu trebuie să-ţi faci mai întâi planul şi să încerci apoi să faci circumstanţele să se potrivească planului, ci trebuie să faci un plan care să se potrivească circumstanţelor. Cam așa ar suna un plan fie el și electoral:

1. Identifică un mesajului electoral. Mesajul nu trebuie schimbat pe parcursul campaniei. Menţine mesajul iniţial şi repetă-l la infinit. Promisiunile neîmplinite subminează moralul electorilor. De aceea, promisiunile electorale trebuie să fie vagi. Niciodată un partid nu va îndeplini tot ceea ce promite, deși la noi se fac promisiuni mari și late.

2. Impune-ţi propria agendă. Problemele trebuie selectate din sondajele de opinie, iar campania electorală trebuie să fie despre problemele candidatului nostru. Sondajele permit omului politic să-şi cunoască nivelul de notorietate. Pentru a fi credibilă, imaginea pe care candidatul vrea să o creeze despre el nu trebuie să intre în contradicţie cu percepţia pe care publicul deja o are despre el. Percepţia nu trebuie schimbată brusc, ci poate fi corectată în timp, îmbunătăţită şi adaptată la contextul politic.

Candidaţii au, de obicei, o imagine cunoscută de public într-o mai mică sau mai mare măsură; ei au în opinia publică o anumită istorie, o marcă prin care electoratul îi distinge şi îi compară. Candidatul care nu are un astfel de bagaj din background trebuie să şi-l creeze pe parcursul campaniei electorale.

3. Evenimentele create de tine trebuie să fie pe prima pagină a ziarelor şi la ştirile din prime-time. Trebuie să gândeşti în imagini atunci când alegi locaţia unde se ţine discursul electoral sau se organizează evenimentul media. Mai pe scurt trebuie să fii cât mai vizibil.

4. Răspunsurile trebuie să fie rapide. Reacţia rapidă presupune transformarea lui bad news în good news.

P.S. Sună bine acest mesaj al lui  Robert Moley  ”We must master the tools of communication or we will be mastered by those who do”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s