Note. România-Moldova=Propuneri-Acțiune

În urma vizitei Președintelui României Traian Băsescu în Republica Moldova cred că ar trebui să introducem niște note în calendar.

Da, s-au discutat despre aspecte economice, goestrategice între cele două state vecine. Mai sunt și subiecte  care trebuiau să fie atinse, însă nici nu s-a ținut cont de ele.

1. Ca un adevărat avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană,  Băsescu declară că susţine nu doar integrarea europenă a Chişinăului, dar şi neutralitatea militară a Republicii Moldova;

2. Vom avea mai multe poduri peste Prut;

3. Pentru anul 2014-2015 România va acorda 6000 burse pentru basarabeni;

4. 100 milioane euro pentru proiecte concrete. Sistemul de gaze şi a reţelelor electrice ale celor două state va primi finanţare din contul grantului. Nuanța a fost că Guvernul de la Chișinău e cel care va decide și va propune restul proiectelor cu finanțare din grantul oferit. – Leancă succes.

5.  Dacă timp de aproximativ 3 luni sistemul de eliberare a permiselor de mic trafic a fost blocat, în maxim o lună procedura de emitere a vizelor se va relua.

Subiecte de interes pe care la fel ar trebui să se pună accent

Este cunoscut faptul că Moldova are prea puțin specialiști, (tehnocrați nu-mi permit să zic, ridic prea sus Moldova);

1. Țara noastră are nevoie de consultanță, schimb de experiență intensivă între instituțiile de drept (cele mai sensibile în fond: Justiție, Poliție, Educație);

2. Politici pe domenii asistență socială, tineret;

3. Nu ar fi rău ca să existe niște colaborări între APL din Moldova și România pe  scriere de proiecte și atragere de fonduri. Avem localități în care sunt proiecte în derulare, dar sunt și viceversa unde nu se atrag fonduri din simplu motiv că aleșii locali nu cunosc cum se scrie un proiect și care e următoare procedură pentru a câștiga finanțare.

4. Nu ar strica ca ”Jurnaliștii” moldoveni să facă schimb de experiență cu jurnaliștii din România.

Moldova este în permanentă schimbare, schimbare care necesită timp.

România susţine necondiţionat traseul european al Republicii Modova. Cu alte cuvinte, relaţia frăţească dintre cele două maluri ale Prutului va continua să se dezvolte. Așa că atrag atenția la alte subiecte de discuție între cele două state. Sunt sigur că toți  doresc ca instituțiile de stat să fie cât aproape de cetățean, oamenii să simtă că instituțiile publice  funcționează, dar pentru asta  e nevoie de oameni capabili, specialiști care vor face față provocărilor și își vor îndeplini întocmai toate obligațiunile cerute.

Dl. Leancă, mult Succes.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s