Operațiunea-Vama.

Azi, 14 august 2013, împreună cu mai mulți tineri din mediul online, printre care bloggeri și studenți am avut ocazia să vizităm sediul central al Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Punctul Vamal Leușeni.

Dis-de-dimineața, începând cu orele 9:00 Șeful Departamentului Anti-fraudă Iurie Ceban și Calenic Natalia Șef al Direcţiei Management Strategic ne-au făcut o prezentare despre direcțiile și strategiile de dezvoltare în vederea reformării interne al Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

De zis am multe, dar o să încerc să fiu cât mai succint.

Ce ține de cadrul institutional, acesta este structurat în următorul mod:

Directorul General.

 1.  Departamentul venituri și control vamal;

                  2.   Departamentul de aplicare a legii;

                              3. Subdiviziuni autonome/de suport;

Serviciul Vamal a realizat încasări duble la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului 2009, iar în primele 6 luni ale anului 2013 a atins valoarea de 6 mld 474 mil sau cu 90% mai mult decât în perioada similară a anului 2009. M-am convins însă și de ce. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a inițiat cooperări cu statele vecine susținute de către EUBAM.

Cu Ucraina avem cooperări privind schimburi de informații prealabile. Aceștia au implementat un sistem electronic de schimb de informații în scopul  prevenirii traficului ilicit de mărfuri și facilitarea comerțului legal.

Avem aspect pozitiv forte pe care orice agent economic și cetățean simplu și-l dorește:

1. Ce tine de agent economic și cetățean:

– reducerea timpului de vămuire şi trecere a frontierei;

2. Ce ține de instituția Vamală:

– depistarea şi reprimarea tentativelor de trecere ilegală peste frontiera vamală a mărfurilor şi mijloacelor de transport, inclusiv profilaxia fraudelor vamale;

Dacă e să tragem o concluzie preliminară tot acest sistem duce la eficientizarea controlului vamalcreşterea spiritului de disciplină a agenţilor economici şi a nivelului de respectare a legislaţiei vamale.

Cu România, Moldova este un proiect pilot în implementarea controlului comun la granița externă cu UE. Acest proiect presupune:

1. Scanare comună.

2. Schimb de informații punctuale

3. Operațiuni anti-fraudă comune.

Ca să tragem o linie, din două puncte vamale (a Repulbicii Moldova și a României) vom avea doar un singur punct în care funționarii publici vor colabora intens și cred că asta va da rezultate și mai bune.

Deși Moldova și România doresc ca acest proiect pilot să fie implementat, cheia este la Instituțiile UE abilitate. AȘTEPTĂM.

Ce ține de vizita noastră în teren, ne-am deplasat către Punctul Vamal Leușeni.

Aici am avut norocul să vedem cum se depistează mărfurile ilegale (drogurile, țigările). Experiment. Câinii sunt de origine franceză, vameșii le dau comanda în limba franceză.

Plus, am avut norocul să vedem la fața locului un omuleț care încerca să traverseze punctul vamal cu mai multe pachete de țigări bine ascunse în autoturismul de marcă AUDI A8. (Detalii nu pot să dau).

Hop și Cadoul. S-au muncit săracii vameși o oră ca să dezasambleze spatele mașinii. Marfă depistată de către câinii vameși.

P.S. Încă odată m-am convins că e vina în noi oamenii. Suntem noi corupți și nedisciplinați. Aici nu vorbim de instituții. Serviciul Vamal chiar funcționează.

Reclame

Un gând despre “Operațiunea-Vama.

  1. Pingback: Despre vizita la Serviciul Vamal - Dan Caranfil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s