Vest versus EST. Viitorul Republici Moldova.

moldova-intre-est-si-vest-300x150Stimați cetățeni, la 30 noiembrie 2014, ați ales nu doar partidele care vor accede în Parlamentul Republicii Moldova, ci și strategia de dezvoltare/parcursul geopolitic a acesteia. Bătălia a fost una grea pentru toate partidele, fie de centru-dreapta sau de centru-stânga.

Un factor destabilizator al democrațiilor în tranziție este extremismul. Cetățenii, prin vot, au decis să urce un partid extremist mai sus de pragul electoral, peste limită. În fine, acest factor este măsurabil. Oamenii se confruntă cu sărăcia, stânga a ales metoda de campanie bazată anume pe acest factor. Oamenii au crezut, aceștia au votat. Admis e faptul general valabil că democrația este metoda prin care se ajunge la câștigarea votului popular.

Din principiile construcției unei democrații în Moldova s-au respectat principiile de bază ale acesteia.

1. Pluralismul, elementul central al democrației moderne ori multitudinea de grupuri plasate într-un raport electoral competițional garantează cel mai bine respectul drepturilor și reducerea inegalităților politice. Am avut 21 de partide înscrise cursa electorălă și 4 candidați independenți. În această campanie cetățenii au inclus și posibilitatea de a se opune celor mai înalți demnitari ai statului.

2. Cetățeanul, cel care prin vot decide cine să guverneze următorii patru ani, a ales totuși Vestul. Raportat la cifrele cumulate de toți candidații electorali, poziția geopolitică exprimată este:   825.898- pentru UE, respectiv  746.746- Uniunea Vamală.

Sursa Radio Chișinău.

 

3. Mass-media/ Presa, sau cum îi se mai zice PUTEREA a PATRA ÎN STAT. La acest capitol am obiecții. Deși se respectă dreptul candidaților la discursuri publice televizate, radio… , aceasta trebuie depolitizată. Presa nu trebuie să activeze în folosul unuia sau altui concurent electoral. Miza nu trebuie să mai fie banul, ci informarea corectă a cetățenilor. Presa e canalul care duce mesajul către electorat, mesaje care după percepții plasează cetățeanul în rândul indecișilor sau a nonparticipării la vot. Cazul ideal e cetățeanul cu surse de informare masive – TV, internet, radio etc. OK!!! acestea le avem, însă cât de calitativ este acest spațiu public informațional? Dragi guvernanți, reforma în domeniul depolitizării mass-mediei trebuie să fie pe prim-plan. Acesta este canalul de legătură dintre vot pro/contra guvernării și cetățean. Dați-ne știri corecte și echitabile, depolitizate.

Democrația este un fenomen complex care a trăit schimbări de secole, a fost abandonată, din nou practicată. Secolul XXI este secolul schimbărilor geopolitice și a creșterii democrațiilor consolidate. Nu mai e nevoie nimic de inventat. Doar trebuie de păstrat puterea legii în stat fără precedent în Moldova.

Lecția pe care au primit-o partidele pro-europene a fost una firească. Următorii patru ani trebuie guvernați pentru popor, pentru că până la urmă acesta penalizează guvernarea.

ro52Cu pași mici și firești, Moldova totuși a ales vectorul european de dezvoltare. Sfera de influență sovietică este și va fi. Deși au trecut mai mult de 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice și a lumii organizate după sistemul bipolar, statele ca principalii actori ai vieții internaționale, mai sunt încă în căutarea locului lor în sistemul internațional, loc ce le-ar asigura securitatea și le-ar permite să-și promoveze cu mai mult succes interesele naționale. Republica Moldova se află încă la această etapă care va decide nu doar strategiile de dezvoltare a țării și calitatea vieții omului de rând.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s