Mai pe scurt… La #off cu Urechean. Gospodar în plină forță.

Serafim Urechean este un om politic, ex- președinte al Curții de Conturi a Republicii Moldova, ex- primar general al municipiului Chișinău în perioada 1994-2005 și fost Prim-ministru interimar al Republicii Moldova în perioada 5 – 17 februarie anul 1999. Este un adept al principiilor europene și convins că va obține încrederea alegătorilor în scrutinul din 14 iunie.

Offline-ul de miercuri a demonstrat că este plin de forță și convins în ceea ce vrea să facă.

IMG_5537

Este candidatul înaintat de PLDM la funcția de primar general al Municipiului Chișinău Serafim Urechean. În 2011 AMN-ul condus de Urechean a fuzionat cu PLDM. Dacă cei mai mulți din membrii AMN-ul au devenit membri ai PLDM, Urecheanu nu s-a implicat în partid, plecând să conducă Curtea de Conturi.

De ce Urechean a acceptat să fie candidatul PLDM la funcția de Primar General?

Urechean față de mulți politicieni nu a fost niciodată un speculant. A acceptat propunerea conducerii PLDM, fiind votat la ședința Consiliului politic Municipal Chișinău de toți membrii CPT în afară de un ”Gentleman” care s-a abținut.
A acceptat curajul conducerii PLDM pentru că au înaintat o persoană care nu este membru de partid. Partidul s-a determinat rapid în luarea acestei decizii, înaintând o persoană neafiliată politic, aptă să readucă Chișinăul la starea normală a unui oraș cu adevărat European.

Urecheanu s-a expus foarte convingător că nu va face nicio mișcare social-politică dacă va ajunge Primar general.

IMG_5368

Câte ceva despre Statutul Municipiului Chișinău. Autorul acestui Statut este Serafim Urechean atunci când devenise primar în 1994. În 1995 a fost adoptată legea cu privirea la Statutul Municipiului Chișinău, mai exact, articolul 17 în care se prevedea sintagma de Primar general – de altfel primul Primar general ales integral de popor a avut loc în anul 1939, iar primul după 60 ani ajunge să fie ales Urecheanu.

Tot această persoană pe nume Serafim Urecheanu a fost printre puținii actori politicii care îi erau foarte incomozi tovarășului Voronin, ce încerca prin diferite metode să îl intimideze, deschizându-i și ocupându-se personal de un dosar penal intentat pe numele URECHEAN , renumitul dosar ”DOSARUL AMBULANȚELOR”.

Tot Urechean, deși fusese prim-ministru, nu fost întrebat de conducerea de atunci (perioada Lucinschi) dacă vrea sau ba. Cu o zi înainte de a fi investit prim-ministru, Lucinschi i-a zis ”Pare-mi-se te voi propune să devii prim-ministru”. A doua zi, Urechean a fost sunat de Lucinschi și informat să se prezinte la ora 10 în Parlament, pentru că atunci trebuia să se dea citire decretului cu privire la investirea sa în funcția de premier. Ideea e că atunci Urecheanu nu dorea să ajungă prim-ministru. Nu a fost mult timp în această funcție – decât 2 săptămâni – din motivul că încerca singur să își facă cabinetul de miniștri și insista pe reducerea numărului de ministere de la 18 la 11. Nu a fost agreat însă.

Candidatul PLDM își asumă niște angajamente reale de reorganizare a orașului. Acestea ar fi câteva din cele despre care s-a vorbit la #off:

1. Gheretele și Chioșcurile vrea să le scoată în afara orașului.
2. Reorganizarea pieței centrale și construcția a 2 parcări în apropiere. În niciun caz piața centrală nu va fi închisă, pentru că datează de 180 ani.
3. Readucerea la normalitate transportul public, printr-o regândire echilibrată a întregului itinerar de rute, construcția unor noi linii de troleibuz și înnoirea totală a parcului de troleibuze și autobuze.
4. Relansarea programului de Locuințe Accesbilie pentru familiile tinere;
5. Renașterea faimei Chişinăului , fiind considerat cândva unul dintre cele mai verzi şi curate oraşe din Europa.

Cât despre personalitatea lui Urechean, e omul care iubește berea brună, îi plac copacii de lămâie (cică îi crește acasă). Foarte des folosește în vocabularul său cuvintele ”Gentleman”, ”Bardac”. Niciodată nu vine cu atacuri la nume și mai de actualitate, atac la contracandidați.

Nu îl agrează pe Chirtoacă din simpla frază pe care i-a zis-o când acesta a ajuns primar: ”Dacă ai nevoie de ceva, eu pot să hotărăsc”.
P.S. Fiecare are atâtea şanse câte îşi acordă singur. Dacă ajunge în turul II, atunci Gospodarul revine la cîrma primăriei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s