9 mai: „Ziua Europei” și „Ziua Victoriei” . O problemă a politicului moldovenesc.

Când îți dai seama că problema în politica moldovenească, constă în ouă. Ori sunt strânse, ori nu le ai.

Așa cu ziua de 9 mai la moldoveni. Ziua de 9 mai împarte Europa în două, iar acest lucru lasă spațiu de interpretări atât în rândul oamenilor cât și la nivel instituțional.

Stimați reprezentanți ai poporului:

Lămuriți oamenilor, inclusiv unei mari părți din parlamentari, UN LUCRU EXTREM DE SIMPLU. PRIN LEGE!!!

Că:

„Ziua Victoriei” a apărut URSS și în fapt ar trebui să comemoreze încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

În primul rând, al Doilea Război Mondial s-a încheiat la 2 septembrie 1945, odată ce a capitulat Japonia. 9 mai este sărbătorită ca zi a „Victoriei” datorită capitulării Germaniei naziste. Decizia a fost luată însă în dimineața zilei de 7 mai, în prezența generalilor britanici și americani. Stalin a fost însă nemulțumit că nemții nu au semnat capitularea în fața generalului sovietic Jukov. Astfel, același lucru s-a repetat în seara zilei de 8 mai și în fața sovieticilor, iar diferența de fus orar i-a permis dictatorului sovietic să declare 9 mai „Ziua Victoriei”. Deci e clar, legături între aceste 2 sărbatori nu prea sunt. Așa s-a ajuns ca în prezent bătrânul continent European să marcheze încheierea celui De-al Doilea Război Mondial.

„Ziua Europei” a apărut după ce, la 9 mai 1950, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbune a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, asta ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Acesta a fost punctul de temelie a formării Uniunii Europene așa cum o știm astăzi.

Ce sărbătorește Republica Moldova???

În Moldova încă mai există confuzia că „Ziua Europei” ar avea o legătură cu ceea ce se sărbătorește în Rusia -„Ziua Victoriei”. Nu este corect, legătură una cu alta nu au.
Țara noastră a preluat însă această sărbătoare de la URSS, și tot așa după independență a continuat ca în toată țara să aibă loc manifestații cu ocazia acestei zile.

Totuși, conform estimărilor postconflict militar, au murit cam 72 de milioane de oameni. În mod normal, omenește ar fi ca această zi să fie comemorată și nu sărbătorită.
„Ziua Europei” a căpătat în Republica Moldova o conotație mai importantă în ultimii ani. Cu toate acestea, Chișinăul niciodată nu a stabilit sărbătorirea acestei zile de 9 mai, odată cu întreaga Europă.

Ce face Guvernul moldovean?

Elaborează planuri de acțiuni pentru perioada 10-14 mai pentru marcarea ”Zilei Europei”. Totuși dacă spuneți că sunteți pro-ue, măcar arătați de facto că sunt pro-ue, nu doar la nivel declarativ. În câteva cuvinte – ” mai mult vorbește, decât face!!!” – tipic.

Ce ar trebui să facă Instituția Legislativă?

De data aceasta e vorba de Parlamentul, acolo unde se legiferează. În Parlament au fost înregistrate două proiecte de lege care stabilesc că ziua de 9 mai să fie declarată Ziua Europei, sărbătoare națională. Proiectele de lege vin cu completări la hotărârea Parlamentului 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova și la Codul Muncii.

Pentru claritate: Sărbătoare e ”Ziua Europei”, iar comemorarea, comemorare rămâne, așa este corect. Așa se marchează corect – în țările civilizate, numai nu la ”moldoveni”.

Chiar dacă Guvernul Republicii Moldova (din 2009- încoace) desfășoară reforme pentru alinierea legislației naționale la standardele europene, iar finalitatea fiind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, până în momentul de față nu există niciun un act legislativ care ar legifera ”Ziua Europei”, zi simbolică pentru aspirațiile de integrare a Republicii Moldova.

P.S. Dacă așa zisa ”coaliție” și așa zis-ul guvern Pro-UE se declară European, atunci chiar vă rog să susțineți acest proiect de lege. Fiți Europeni, nu doar cu numele, doar declarativ, ci demonstrați prin fapte. Desigur acest mesaj se referă și la PD-iști, care vrea și Lupul sătul și Oaia întreagă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s