Miza alegerilor prezidenţiale. Pasul 1 a fost făcut. S-au aliat public.

secret candidatÎn Republica Moldova trei formaţiuni pro europene din opoziţie, unul fiind un partid parlamentar, PLDM, au anunţat că vor avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, fără a preciza însă numele acestuia.

Cele trei partide, PLDM-PAS-PDA, se arată decise să facă front comun împotriva a ceea ce ele numesc „sistem corupt, antidemocratic şi antipopular”.

În campanie trebuie evitată o nouă polarizare a societăţii între proromâni şi proruşi, dreapta-stânga, deși presupun că se va merge pe această lozincă din nou, ca de obicei. Cel puțin în timpul protestelor comune, divizarea societăţii parcă fusese depăşită.

Lupta politică constă în concurența dintre partide și dintre liderii politici. Însă atunci când Republica Moldova ca stat democratic este pusă în pericol, nu există loc pentru dezbinare. Interesul țării trebuie să fie prim și disputele politice trebuie lăsate într-o parte.

Pasul 1 a fost făcut. PLDM, PAS, PDA s-au aliat public.

Republica Moldova este țara în care vrem să trăim. Dar nu mai putem tolera situația în care am ajuns. Oamenii cer schimbare, iar schimbarea o putem face doar impreună, mobilizând toate forțele de dreapta sănătoase ale societății. Vrem o țară în care guvernează legea,  un stat care servește binele celor mulți, al cetatenilor, și nu interesele obscure de clanuri.

Pentru a-și spori șansele, logic ar fi să se meargă cu un singur candidat, în condițiile în care stânga are un candidat care stă bine și în sondaje și nici nu are nevoie de mai unitatea flancului stâng.

Reieșind din particularitățile partidelor care ar putea să ajungă la această soluție trebuie să constatăm că este foarte dificil din cauza agendelor diferite. Vorbim aici despre partide care au un scenariu de răzbunare diferită împotriva actualei guvernări. Sunt partide care își doresc pedepsirea parțială, alții doresc o lustrație completă, de aceea va fi foarte greu.

Vorbind despre cei doi candidaţi cu şanse pe segmentul politic de dreapta, – Maia Sandu şi Andrei Năstase-, de facto este, că profilul potenţialului alegător al fiecăruia din ei, este diferit.

Electoratul Maiei Sandu este mai puţin radical faţă de guvernarea actuală, fiind reprezentat în bună parte  de tineri, o parte din intelectuali, profesori.

Electoratul lui Andrei Năstase este mult mai dur faţă de regimul actual, fiind constituit din agricultori, pensionari, antreprenori, ţărani, muncitori.

Din acest considerent, fiecare dintre cei doi candidaţi trebuie să mobilizeze potenţialii votanţi pe segmentele sociale care îi sprijină şi să-şi consolideze fiecare „baza electorală” proprie.

Cedarea în favoarea „candidatului comun” are sens, doar atunci când candidaţii sunt susţinuţi de același electorat pro-european și anti=oligarhic.

Problema cea mai mare este că aceste partide încă nu își cunosc cine sunt alegătorii lor. Sunt niște partide fără structuri teritoriale, fără idei strategice de lucru cu alegătorii. Aici apare PLDM, cu structuri puternice teritoriale, cu experiență de lucru în 6 campanii electorale și cu oameni experimentați în procesul electoral.

Până la urmă este bătălia celor doi, iar PLDM este partidul care va juca rolul cred că cel mai important, ca acel candidat comun să își facă campania electorală nu bazate pe emoții și presupuneri, ci tactic și organizat.

Compromisul rezonabil în situaţia actuală, este tocmai înţelegerea care a fost exprimată printr-o declaraţie comună dintre PAS-PDA-PLDM privind sprijinul şi  mobilizarea propriilor susţinători în favoarea celuilalt candidat care se va califica  pentru turul doi.

Din aceste motive, ar fi foarte bine dacă cei doi candidaţi ar lăsa la o parte discursurile lor despre „identificarea candidatului comun” şi s-ar implica mai activ în campania prezidenţială, deoarece nu a rămas atât de mult timp până la alegeri, iar cei doi încă urmează să  devină lideri de nivel naţional şi nu doar lideri în sondaje…

În concluzie, alegerile prezidenţiale trebuie să reprezinte o etapă crucială în procesul de eliberare a Republicii Moldova de Plahotniuc şi camarila sa. Din acest motiv, viitorul preşedinte trebuie să recurgă din prima zi a mandatului său la transpunerea în viaţă a unui plan de acţiuni pe care-l va prezenta în campanie în faţa cetăţenilor. Cel mai grav lucru este dacă va fi ales un preşedinte ezitant, neîncrezător în oameni, incapabil să-i unească pe cetăţenii moldoveni, indiferent de viziunile acestora în jurul unei idei simple dar vitale şi anume eliberarea ţării de sistemul mafiot în frunte cu Plahotniuc.

 

#Înainte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s